Törpe-Cochin
Törpe-Cochin
Törpe-Cochin
 
Menü
 
Törpe-Cochin
 
Linkek
 
Törpe-Brahma
 
Törpe-Wyandotte
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Törpe-Brahma (fajtaleirás)

Törpe-brahma

 

 

 

Származási helye:

Anglia

 

 

 

Eredete:

Az első nagyméretű brahmák megjelenése után már nem sokkal, 1870-ben kifejlesztették a törpe-brahmákat is Angliában. Kezdetben azzal próbálkoztak, hogy a kisnövésű brahmákat tenyésztették tovább, de ez nem járt sikerrel. Entwisle, egy angol tenyésztő aki példátlan számú törpe tyúkfajta "bölcsőjét ringatta". Végül eredményesen kísérletezett aseel-tyúkokkal, törpe cochinok és lábtollas törpe tyúkok keresztezésével. A későbbiek során még chabókkal is pároztatták. Az első példányok már 1887-ben átkerültek Európába és Amerikába. A fajta hamarosan több országban is nagy népszerűségre tett szert.

 

 

 

Megjelenés:

Nagy testvéreihez hasonlóan a törpe-brahmák is óriásnak számítanak a maguk nemében. Egy brahma "tyúkocska" 1200 grammot nyom, tehát nagyjából ugyanannyit, mint egy  "nagytermetű" rajzolatos hamburgi tyúk. Kisugárzással rendelkező madarak. A fajtára középmagas állás illetve tömzsi széles testfelépítés jellemző. Az utóbbit mégjobban kihangsúlyozza a tömött dús tollazat. A hát eléggé rövid, törés nélkül megy át a farokba. A farok eléggé magasan hordott, rövid és jórészt szétterjesztett. A kakasok fő- és melléksarlótollai szélesek, lekerekítettek, a farok tollakat teljesen befedik. A dús tollazatnak köszönhetően a nyak vastagnak és rövidnek tűnik, de azért előkelően görbült. A fej a kisebbek közül való, de kerek és széles. A széles koponyájunk a szem fölé nyúlik, úgymond szemöldököt képezve. A taraj három redőből épül fel, a füllebenyek pirosak, a szemek vörösbarnák. A törpe-brahmák lába sárga, sűrűen tollazott. Még a lábfejek is teljesen tollal fedettek.

 

 

 

Színek és jellemző mintázatok:

A fajtát többszegélyes, többszegélyes ezüstfogoly, többszegélyes kékfogoly, kolumbián, borsárga-kolumbián, kékmintás kolumbián, kékmintás borsárga-kolumbián, nyírfa színű, borsárga és fehér változatokban tartják.

 

 

 

Tulajdonságok:

A törpe-brahmák egészen népszerűek, kezdők számára is ajánlottak. A tojók kiváló kotlósok, a csibék felnevelése sem okoz rendszerint gondot. Ugyanakkor a tojók gyakran később kezdik a tojásrakást, és a teljes kifejlettség elérése is tovább tart, mint más fajtáknál. A törpe-brahmák nagyon szelídek és jámborak, könnyen kezessé válnak. Nem igazán vágynak a röpködésre, ezért nyugodtan tarthatjuk őket egy viszonylag alacsonyabb kerítésen belül is: 60 cm-es általában már megteszi. A kakasok rendszerint szintén barátságosak, ritkán agresszívek. A kiállításokra szánt példányokat tiszta, fedett kifutón kell tartani, hogy a lábtollazat ne koszolódjon, rongálódjon. Általában a kiállítás előtt sort kell keríteni egy alapos mosásra. Jámbor természetük és jó étvágyuk miatt a törpe-brahmák könnyen hízásnak indulnak. Takarmányozásukat ezért adagolva kell megoldani, ügyelve arrra, hogy ne legyen lehetőségük egész nap táplálkozni.

 

 

 

Különlegességek:

A fajta széles koponyaformáját inkább tekinthetjük elméletinek, mint általánosan előfordulónak. Valójában ez a legtöbb színváltozatnál nem található meg, csak a nyírfaszínű és a kolumbián mintázatú egyedeknél. Az összes többi színváltozat képviselőire hosszú, keskeny fej a jellemző.

 

 

 

 
Törpe-Wyandotte
 
Pontos idő
 
Törpe-Brahma
 
Elérhetöség

Fazekas Zoltán

  Csákvár

   Vöröskapu u 5.

  Tel: 06-20/585-37-76

  E-mail:

  cochin01@freemail.hu

 
Törpe-Brahma
 
Törpe-Cochin
 
Törpe-Wyandotte
 
Törpe-Brahma
 
Törpe-Cochin
 

STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK